Volt egy szuper jó bejgli receptem, de idén bekavart ez a tejmentesség.
Imádom a mákos bejglit!!! A lányom is.
Tavaly mikor a kislányom, a pici született (Karácsonykor), a kórházba ez volt a legfontosabb, hogy a bejglimből ehessek, ha már elkészítettem.
Keresgéltem, és egyetlen tejmentes bejgli receptet találtam, amiben a tej gyógytápszerrel van helyettesítve.
Lehet, hogy teljesen jó az is, de nekem bizarr kicsit :)
Így ez lett a tökéletesre fejlesztett bejglim receptje:
4 rúdhoz:
60 dkg liszt
25 dkg Liga margarin (fele lehet zsír)
2 tojás
5 dkg cukor
2 dl mandulatej
2 dkg élesztő
Mákos töltelék:
30 dkg mák
15 dkg cukor
2-3 dl mandulatej
reszelt citromhéj
mazsola
Diós töltelék:
30 dkg darált dió
15 dkg cukor
2-3 dl mandulatej
reszelt citrom vagy narancshéj
A tölteléket a hozzávalókkal együtt felfőzzük. Lehet bele tenni aszalványokat, ki hogy szereti.
Az élesztőt langyos mandulatejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, az élesztőt, cukrot, tejet és gyorsan összedolgozzuk. Két órát letakarva pihentetjük.
4 cipót formálunk belőle, 0.5 cm-vastag téglalappá nyújtjuk.
Rákenjük a tölteléket, a széleit 1,5-2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen.
Tetejét egész tojással megkenjük, és 1 órát langyos helyen pihentetjük. Utána fél órára hideg helyre tesszük ( én a kamrába szoktam, ahol jó hűvös van)
Sütőbe helyezés előtt az oldalait villával megszúrkáljuk, hogy ne repedjen meg.
Forró sütőben nagyjából 30 perc alatt megsütjük.